Utrustning till hund

Det finns tusen och åter tusen olika halsband, selar och koppel som man kan skaffa till sin hund. Det är verkligen en djungel och det kan kännas riktigt jobbigt att hitta rätt utrustning till just din hund. Vad ska man egentligen tänka på? Sele eller halsband, vad är bäst?

Sele eller halsband

Det finns hundägare som älskar att ha halsband på sin hund och de som hatar halsband och istället väljer att ha sele. Man brukar säga att selar är säkrare än koppel då selarna sitter runt hundens kropp och inte runt hundens hals. Används halsbandet korrekt finns det egentligen ingen anledning till att inte ha halsband på sin hund. Din hund ska inte dra och hänga i halsbandet då detta kan orsaka skador på hundens hals. Lär din hund från början att gå fint i kopplet så undviker man detta. Ett bredare halsband kan vara bättre då det fördelar trycket runt halsen på en bredare yta. Man ska absolut inte använda sig av ett kedjestryp om hunden drar mycket i kopplet. Detta då kedjestryp kan orsaka stora skador på hundens hals.

Men även selar kan vara skadliga om de sitter fel. Det är viktigt att prova ut selen och se att den sitter bra på din hund. En sele ska låta bogpartiet röra sig fritt och sitta precis på hundens “nyckelben” kring halsen. Under magen ska selen sitta så att den inte skaver mot hundens ben. Det bästa är en H-sele då den är naturligt utformad för att sitta så bra som möjligt.

Koppel

Man kan tycka att kopplet borde vara det lättaste att välja. Men även här finns det en hel uppsjö av olika typer av koppel. Många föredrar ett i läder, vissa i tyg, vissa vill ha långa koppel och andra vill ha korta. Känn efter vad som passar dig bäst och utgå från det. Om du vill skaffa ett flexikoppel är det viktigt att tänka på att hunden ska koppeltränas noggrant.

Utrustning efter tillfälle

Olika tillfällen kan kräva olika utrustning, precis som vi kräver olika typer av utrustning efter tillfälle. För oss människor kan utrustning på en vandring vara stabila kängor, sovsäck , en bra ryggsäck och ett stormkök. För hunden är en sele det bästa alternativet vid vandring då man undviker ryck och drag i hundens nacke.

Även vid löpning är sele det bästa alternativt då det kan skapa mycket ryck i hunden. Det är även bra att ha ett så kallat bungee-koppel då det dämpar ryck mellan hund och förare. För dig som hundförare kan det vara smidigt att ha ett bälte runt midjan att fästa kopplet i.

I slutändan är det ändå upp till dig som hundägare att känna efter vad som fungerar bäst för dig.