Får man ta med sig hunden till arbetet?

Det råder delade meningar om huruvida det är ok att ta med sig sin fyrfota vän till kontoret eller arbetsplatsen. På vissa arbetsplatser är det strikt förbjudet medan det på andra är det helt ok. När pandemin härjade var det många som skaffade hund på grund av isoleringen och man ville helt enkelt ha mer sällskap. Nu när samhällena har öppnat igen och då många växlar mellan hemmajobb och kontorsjobb, måste man ha någonstans att göra av hunden på dagarna. Därav möjligheten att ta med hunden till kontoret. Men vad gäller egentligen på den här fronten, får man ta med djur till sitt kontorshotell, till sjukhuset eller butiken?

Innan du köper hund är det faktiskt viktigt att tänka sig för eftersom det är ett stort ansvar under många år framöver. Förvisso var det pandemi under lång tid men alla visste att den skulle ta slut förr eller senare. Vilken hundras du väljer är också av stor vikt; det är lättare att ta med en liten pekines till jobbet än en stor mastiff.

Fråga innan du tar med hunden

Om du jobbar på en arbetsplats där man är relativt djurvänliga kan det hända att chefen godkänner att du tar med en hund på dagarna. kanske inte alla dagar men åtminstone någon. Detta måste dock utvärderas om någon är allergisk. Kanske du då kan sitta med hunden enskilt på ditt kontor. Det är arbetsgivarens ansvar att kolla upp om det är en hälsorisk att ha hundar på arbetsplatsen.

Detsamma gäller kontorshotell. Om du hyr en plats på kontorshotell i stan kan du ofta få ta med dig hunden såtillvida att du håller hunden inne på ditt rum. Många kontorshotell i Sverige har inga problem med att låta hundar följa med så länge de sköter sig.

Hundar på vårdinrättningar

Hundar är normalt inte välkomna på sjukhus och vårdcentraler där hygienen är oerhört viktig. Dels brukar det finnas folk som är allergiska som kommer dit och dels är det väldigt viktigt att det är så rent och sterilt som möjligt. Många som är på ett sjukhus är också känsliga mot ljud och om hunden skulle skälla är det inte bra. Dessutom finns det många som är hundrädda, bland annat barn.

Skaffa hundpassning

Precis som med barn kan du skaffa passning för hunden under dagen. Det brukar finnas många villiga och hundälskande personer som vill gå ut med hunden på dagen, kanske någon grannes barn eller en kompis som jobbar större delen av veckan hemifrån. I vissa fall kan du även lämna hunden på hunddagis men det brukar kosta en slant. Kan du ordna det själv brukar det bli billigare eller kanske rentav gratis. Kanske ni kan köra det där med tjänster och gentjänster.