Att tänka på vid köp av hund

Har du funderingar på att köpa en hund finns det en hel del du måste känna till. Du som aldrig ägt hund tidigare rekommenderas läsa på om rasen du köper, samt vad som krävs av dig som hundägare. Det är nämligen ett väldigt stort ansvar, och inte bara lek och mys hela dagarna. Först bör du ta reda på ifall du verkligen har råd att köpa en hund. Räkna ut vad det kommer kosta dig varje månad för att se ifall det är något du har pengar till. Sedan bör du bestämma vilken hundras du vill ha. Vill du ha en hund som gärna är aktiv hela dagarna eller en lugnare? En hund som kräver lite pälsvård eller har du inget emot att borsta den varje dag? Detta är endast några frågor du bör svara på i samband med val av hundras.

Försäkring

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ska skaffa hund är försäkring. Vissa hundraser kan lida av vissa åkommor. På grund av detta är det viktigt att du är beredd på att ge hunden det den behöver. Vissa åkommor kräver att hunden tas till veterinären regelbundet, och inte endast vid olycksfall. Detta kan bli väldigt dyrt i längden så det rekommenderas att du väljer en bra hundförsäkring samtidigt som du köper din hund. Hos lassie.co kan du läsa mer om försäkringar och vad som gäller. Försäkringar rekommenderas oavsett vilken hundras, det är lika viktigt för en border collie som för en pudel.

Valpsäkra ditt hem

Om du ska köpa en valp är det viktigt att du valpsäkrar ditt hem innan den kommer hem. Det innebär att du bör plocka bort ömtåliga saker, främst sådant som finns i “valphöjd”. När valpen fortfarande är liten händer det att den tuggar på saker och då är det bra om allting du är rädd om inte finns i närheten. Du bör även försöka dölja alla elektriska prylar, som sladdar. Skulle valpen bita sönder en sådan kan det leda till en hel del problem.

Har du mattor på golvet kan du ta bort dessa ifall du oroar dig för att det ska hända några olyckor när du fortfarande lär hunden att bli rumsren. Sist men inte minst, grindar är ett bra alternativ ifall du inte vill att hunden ska vara i ett visst rum, eller för att skydda den mot trappor.

Tillbehör du behöver

Innan din hund kommer hem bör du även ha skaffat lite tillbehör. Du behöver matskålar, vattenskålar, foder och så vidare. Vilket foder du ska ge hunden kan du fråga uppfödaren ifall du är osäker. Du kan dock byta när hunden blivit lite äldre.

Andra saker som kan vara bra att ha är en mjuk hundbädd, som gärna är lätt att tvätta. Du behöver självklart leksaker, ett halsband och koppel. När du väljer leksaker, se till att inte välja för små så hunden sätter dem i halsen. Är det första gången du skaffar hund, fråga andra hundägare om vad de rekommenderar att du köper för tillbehör.