Så väljer du hundförsäkring

Om din hund skadar sig eller råkar ut för en olycka kan det vara en trygghet att ha en bra hundförsäkring som täcker de största kostnaderna. Att inte ha din hund försäkrad kan i värsta fall bli en väldigt dyr historia. Därför är det bra att teckna en försäkring direkt då du köper din hund. Det finns några saker som är bra att tänka på när du ska teckna en försäkring. Veterinärvårdsförsäkringen är det viktigaste delen i försäkringen. Det är den delen som täcker kostnader som tillkommer när hunden undersöks, utreds eller får behandling hos en veterinär. Det är viktigt att komma ihåg att det kan finnas vissa begränsningar och undantag för vissa sjukdomar, det brukar framgå i villkoren för försäkringen.

Livförsäkring ingår i det flesta hundförsäkringar

Livförsäkring är den del av försäkringen som ger dig ersättning om din hund mot förmodan skulle dö eller måste avlivas. Det allra flesta försäkringbolag erbjuder en livförsäkring. Det som kan skilja mellan olika försäkringsbolag är priset. Därför ska du jämföra bolagen och kolla vilka priser de har. Många försäkringbolag har olika tilläggsförsäkringar som du kan lägga till i grundförsäkringen. Det kan vara om du jagar, avlar eller tävlar med din hund som en tilläggsförsäkring kan vara bra att teckna.

Priset på en hundförsäkring

Priserna varierar som sagt mellan olika bolag och priset på försäkringen beror till stor del på hur stor fast- och rörlig självrisk du väljer att ha. Den fasta självrisken betalar du vid ett tillfälle under en självrisksperiod, den perioden kan variera. Den rörliga självrisken betalar du varje gång din hund är hos veterinären. Den är ofta i procent och du betalar då den procenten av veterinärkostnaderna varje gång. Det är viktigt att du väljer en nivå som är rätt för dig och din hund. Om du har en högre självrisk brukar försäkringen bli billigare men du får däremot stå för en större del av kostnaderna. Försäkringspremien påverkas också av vad du har för hundras, ålder på hunden och vart du bor.

Utgå ifrån hundens behov

När du ska välja försäkring ska du jämföra olika bolag och verkligen läsa igenom villkoren. Du kan ta offerter från olika försäkringbolag innan du bestämmer dig. Det är viktigt att tänka på att olika hundraser har olika behov. För en stor hund kan ledsjukdomar vara ett orosmoln medan för en liten hund kanske tänderna är det viktigaste. Utgå ifrån din hund behov.