Semester och resor med hunden

Det tillkommer ett stort ansvar när du äger en hund. Du får till exempel inte lämna den ensam hela dagarna, eller i flera dagar. Hunden kommer inte klara sig om detta sker. För nya hundägare kan det kännas komplicerat och osäkert om vad du kan och inte kan göra när du äger hund. Att åka på resa är en av dessa saker. Men som tur är kan du ganska lätt resa tillsammans med din hund, så länge du förbereder dig på rätt sätt.

Bilsemester med hunden

Väljer du att åka på bilsemester finns det ett antal saker du bör tänka på. En av de viktigaste är att du gör flera stopp på din resa så hunden kan rastas och äta i lugn och ro. Se även till att den har en säker och bekväm plats att åka på. Det kan vara smart att investera i en resebur eller liknande där hunden är säker. Om du har en liten hundras kan det vara bra att du har en hundtrappa. Ifall hunden åker bak i bilen och du inte vill behöva lyfta den kan en smart hundtrappa vara perfekt. Dessa är speciellt bra om du har en liten hundras, eller en större hundras som av någon anledning inte klarar att hoppa in i bilen själv.

Innan ni beger er iväg på bilresan måste du se till att du packar allting du behöver och allting hunden behöver. Det kan även vara bra ifall du kollar upp var närmaste veterinär finns efter den väg ni kommer åka. Skulle hunden bli sjuk eller skadas vet du var ni måste ta er för att få hjälp.

Fjällvandring med hund

Har du bestämt dig för att fjällvandra med din hund kan du självklart göra detta. Ska ni övernatta i tält är det bäst om du testar detta innan ni beger er iväg. Det är viktigt att du tar reda på ifall din hund är bekväm med att sova i tält. Det finns dock vandringsled där du kan hyra stugor. Väljer du att göra detta måste du vara ute i god tid, du måste även dubbelkolla att de tillåter hundar i stugan. Ett tips är att du beger dig på vandring närmare hösten, det sägs vara lite mindre folk ute då, vilket gör det lättare för dig och din hund att hitta en bra sovplats.

Oavsett vilken typ av resa med din hund du väljer att åka på är det viktigt att du packar bra för hunden. Tänk på att ta med en första hjälpen-låda till både dig själv och din hund. Om ni ska på vandring kan det nämligen leda till att hunden skadar sina tassar. Då är det bra om du har med dig något som kan minska ömheten för din hund.