Hålla hunden i trädgården

Om man bor i hus och har en trädgård eller en liten uteplats kan det vara oerhört skönt att kunna släppa ut hunden så att den kan rasta sig själv en stund. Men det är inte bara att öppna dörren utan först måste man se till att trädgården eller uteplatsen är säker. Men vad gäller egentligen för att ha hunden lös på tomten?

Ett bra staket är viktigt

Oavsett om du har en stor eller liten hund är det viktigt att du har ett bra staket runt tomten. Har du en större hund kan nätstängsel passa bra och fårstängsel och fårnät hittar du till bra pris online. Även trästaket är bra för att hålla hunden på plats i trädgården. Men ett staket är ingen garanti för att hunden stannar där den ska och det kan vara klokt att komma ihåg.

Att ha hunden bunden

Hos Jordbruksverket finns det regler för hur hunden ska skötas. Där kan man bland annat läsa mer om vad som gäller för att ha hunden bunden i en långlina. Om man inte kan sätta upp staket runt sin tomt kan en längre lina vara ett alternativ som gör att hunden kan röra sig lite mer fritt, men den innebär också vissa skaderisker. Hunden kan trassla in sig rejält i linan och man bör inte lämna den ensam när den är bunden.

Ha hunden lös på en större tomt

Om man bor långt ifrån större vägar kan ett alternativ vara att släppa ut hunden lös på tomten utan staket. Det kan dock vara lite riskabelt eftersom det då inte finns något alls som hindrar hunden från att springa iväg. Även om hunden är mycket lydig kan den få upp ett spår som gör att den ger sig av.

Besökare och lösa hundar

När det gäller hundar finns det en tillsynslag som gör att hundägaren får ta konsekvenserna om hunden ställer till med något. Det gäller även om hunden är lös på en inhägnad tomt och någon får för sig att klättra över staketet. Om du väntar besök kan det alltså vara klokt att koppla hunden, och vet du att den kan ha aggressiva tendenser bör den inte springa lös alls.