Vaccinering och avmaskning

Vaccinering av hunden måste göras eftersom vaccinet skyddar mot sjukdomar som kan var dödliga för din valp och hund. I Sverige vaccineras hundar mot mot framförallt fyra olika infektioner. Ska du resa med utomlands kan det krävas fler vaccinationer. Infektionerna som vaccineras mot är hundpest orsakad av Parvovirus, valpsjuka, smittsam leversjukdom kallad HCC som är en förkortning av Hepatitis Contagiosa Canis samt Kennelhosta.

När du köper en valp ser de flesta uppfödare till att ha vaccinerat valpen mot smittsam leverinflammation HCC, parvovirus och valpsjuka vilket intygas genom ett vaccinationsintyg från en veterinär. Vaccinet är ett så kallat trippelvaccinatio vilket innebär att man endast ger en spruta.Detta är dock ett grundvaccin och valpen måste tillbaka till veterinär för en påfyllnadsdos när den är runt tre månader gammal. Här brukar veterinären passa på att också vaccinera mot Kennelhosta. Passa också på att skaffa den information du behöver för att planera framtida vaccinationer från din veterinär. Vaccinering är ett måste för att skydda liv och hälsa på din valp och vuxna hund.

Att avmaska hunden och valpen regelbundet är också viktigt för hundens hälsa. Du kan köpa avmaskningsmedel på apotek receptfritt och doseringen är enligt hundens vikt. Rådfråga gärna din veterinär vilket avmaskningsmedel som din hund behöver eftersom olika medel fungerar mot olika maskar.