Lydnadsträning

.Alla som äger en hund måste träna lydnad i någon form. Det räcker inte med att hunden kommer när du ropar på den utan det är viktigt att du som hundägare verkligen känner att du har full kontroll på din hund och att hunden är säker för både för andra människor och andra hundar. Livet som hundägare blir inte bara enklare men betydligt roligare med en hund som är tränad. Samspelet och kommunikationen mellan dig och din hund blir bättre och ger glädje att äga en hund.

När du har en otränad hund eller en valp behöver du börja med grunderna där man tränar vanliga kommandon som fot, ligg och sitt med flera. Ett viktigt kommando att lära din hund är ’nej’ som kan ha avgörande betydelse när du behöver avbryta något farligt. Lydnad tränas med kommunikation mellan dig och din hund på ett tryggt och tydligt sätt för att skapa ett gott samspel. De olika kurserna beror på hundens ålder såsom valpkurs, unghundskurs och grundkurs för vuxna hundar. För att kunna gå vidare till hundsport och mer avancerad träning behöver hunden gå igenom lydnadsträning.

Att träna lydnad är väldigt roligt plus att träningen är praktisk och gör livet lättare för hundägare. Dessutom kan det uppstå vissa situationer där lydnadsträning kan komma att rädda livet på din hund. Det är viktigt att vara medveten om att träning är en lång process där både du och din hund kommer att utvecklas under tidens lopp. Kommunikation är väldigt viktigt att träna och vissa saker går snabbt för hunden att lära sig medan andra tar mer tid.

Det finns några viktiga kommandon din hund måste lära sig. Du måste kunna få din hund att komma till dig ’hit’, få din hund att sitta ’sitt’, få din hund att stanna där han eller hon är ’plats’, få din hund att låta bli ’lämna’ och slutligen att få din hund att lägga sig ner ’ligg’. Du kan komma igång omedelbart hemma innan du går till en kurs. Det är dock viktigt att du är positiv och har gott om tålamod när du tränar din hund. När du tränar hemma tänk också på att använda ditt kroppsspråk och se till att träningspassen inte blir för långa utan stannar på runt tio till femton minuter. Att vara hundägare innebär mycket stort ansvar, särskilt om du har en stor hund, och lydnadsträning kan vara avgörande när det gäller.