Klippa klor, borsta tänder och päls

Att klippa hundens klor är inte alltid enkelt och det är viktigt att man börjar när hunden är valp så att den vänjer sig tidigt. Kom ihåg att det inte är nödvändigt att klippa alla tassarna på en gång utan du kan gärna sprida ut kloklippning under veckan. Viktigt är att inte klippa för mycket av klon så att du råkar klippa i pulpan. Om olyckan är framme och det börjar blöda är det inte farligt för hunden utan kommer läka ganska snabbt. Däremot skapar det obehag för din hund som kan bli besvärlig nästa gång du behöver klippa klorna. Se till att gosa med din hund och ge gärna både godis och beröm så att hunden associerar kloklippning som något positivt. När du köper sax måste den vara vas men behöver inte vara dyr.

Att borsta din hunds tänder är viktigt för att kunna tandlossning och tandsten. Tandborsten ska vara mjuk och för den som vill använda tandkräm ska det vara en specialtandkräm för just hundar. Borsta först tänderna som sitter längst fram på hunden och försök sedan kommat åt att borsta tänderna längre bak. Ge gott om beröm så att din hund lär sig tycka om att få sina tänder borstade.

Alla hundar behöver någon form av skötsel med sin päls, särskilt hundraser med längre päls. Ett gott råd är att borsta pälsen regelbundet. En del hundraser behöver dessutom klippning och trimning med jämna mellanrum som med fördel kan göras av professionella. Vissa långhåriga raser behöver kammas och borstas dagligen som exempelvis shih tzu. Hundar behöver även ett bad emellanåt. Hur ofta beror på vilken hundras du har. Man brukar rekommendera för småhundar att badas en gång per månad. När du badar din hund använd hundschampo och balsam för hundar.