Hundraser och framavel

Det är viktigt att känna till att majoriteten av hundraserna som finns idag har avlats fram för en speciell uppgift och användningsområde. Trots detta används de flesta hundar idag som sällskapsdjur och om ägaren inte har kunskap om hundens historia kan oanade problem uppstå. Det är alltså oerhört viktigt att man väljer hundras noggrant för att få den härliga hund man drömt om. Hunden är människans bästa vän men det gäller att välja rätt hundras.

Den vackra och ståtliga irländska settern är framavlad för fågeljakt vilket kan ställa till problem både i villasamhället som på landsbygden eftersom jaktinstinkten är hög. Jordägare i England använde gärna den engelska bullmastiffen under 1700-talet som framavlats för att jaga tjuvskyttar. Detta kan bli problematiskt för dagens hundägare när en sextio kilo tung hund använder sina nedärvda instinkter på allt och alla, det gäller det att hundägaren har bra kontroll. Vem tycker inte att små Terrier är otroligt söta. Dessa små hundar var framavlade för att jaga småvilt och att inte ge sig oavsett hur blodig fighten än blev och har därför ett vasst temperament.

Den illa beryktade men av många omtyckta Pitbull Terriern är inte ursprungligen en kamphund utan avlades fram av en irländare på 1860 talet. Även om kamphundar användes för aveln var syftet att skapa en mode accessoar för överklassen och var mindre än dagens hundar.

Av alla tamdjur är hunden det djur som har ett störst sinne för tillgivenhet. Många hundägare tar till sig hundens sociala beteende och glömmer helt djurets naturliga ursprung. Vanligast problem är ägare som inte kan eller klarar av att ta kommando över den egna valpen. Felet är att de överför sina egna mänskliga känslor på valpen och ser en ‘barnunge’ och inte en hundvalp. Många hundägare vill inte se ’vargen’ de har i sitt hem och när unghunden gör fel drar de sig för att korrigera felaktigt beteende och låter hunden ta över. Människor och hundar har inte alltid en okomplicerad samvaro och när en hund hanteras fel kan den bli farlig. Som de flesta känner till har aggressiva hundar blivit detta vanligtvis på grund av ägaren. En stor hund som inte är under kontroll och rätt tränad av sin ägare kan utgöra en fara både för ägaren själv, människor och andra hundar.