Hundens skötsel och hälsa

Det är otroligt viktigt att ta hand om sin hund, dels för hundens välmående men också för att förebygga problem med djurets hälsa. Det är mycket att tänka på när det kommer till hundens skötsel och vård så det är bra att ha en checklista och kalender för att göra det enklare och effektivare. När du har koll på ‘när du gjort vad med din hund’ kan du enkelt organisera en rutin runt exempelvis avmaskning, tandborstning och kloklippning. Det är av stor vikt att notera i din kalender din hunds vaccineringar och besök hos veterinären.

Hundtillbehör är en annan viktig del av hundens skötsel och välmående och idag finns ett oerhört stort utbud att välja mellan. Det är alltid roligt att exempelvis att handla tuggleksaker till din hund men du kommer snabbt att inse vilka leksaker hunden gillar och inte gillar. Det är därför ett gott råd att prova sig fram tills du hittat den typ av leksak som hunden tycker om. Ett annat råd är att köpa saker som du och din hund faktiskt behöver och som har en praktisk funktion. Det finns tillbehör som är mycket viktiga för din hunds träning och välmående. En hund som är känslig för kallt väder behöver bära en hundtröja eller täcke och om du promenerar din hund i mörkret är det bra att förse hunden med en reflexväst eller halsband med reflexer.

Det är lätt att bli förförd av gulliga, trendiga eller glittriga tillbehör men börja alltid med de grundläggande tillbehören. Det absolut första tillbehöret alla hundägare behöver är ett koppel och en sele eller ett halsband. Även här gäller det att välja praktiskt och smart beroende på vilken hundras du har. Om du exempelvis har en stark hund behöver du ett bra koppel där du kan få ett bra och stadigt grepp. En hund som har tendens att dra mycket kan behöva en sele istället för halsband. Det är en bra idé för hundägare som är ofta ute i naturen eller bor på landet att förse hunden med en ID-bricka som ger information utan chipläsare. Det händer ganska ofta att hundar lyckas smita iväg eller springer bort sig i skogen när de får upp ett spår av ett vilt djur. Förr eller senare kommer hunden att hittas av någon som genom ID-brickan eller annan information kan komma i kontakt med ägaren.