Bruksträning

Den äldsta formen av hundträning och tävling är bruks och har idag utvecklats vidare till vad vi kallar hundsport. Svenska Brukshundklubben ansvarar för de fem provgrenar vilka kallas Bruks som gemensamt namn. Ursprunget till bruks var träning av hundar för samhällsnytta och sköttes framförallt av polis och militär som behövde tjänstehundar. Idag har användningsområden för tjänstehundar ökat avsevärt och med fler uppgifter och specialisering.

Bruksproven delas upp i olika specialmoment vilka är rapport, sök,spår, skydd och patrull. I varje gren behöver man klara tre olika moment med hund. Först är lydnad som innehåller delar såsom inkallning, platsläggande under gång och hopp över hinder. Andra moment är budföring där hunden kommer att springa en sträcka mellan ägaren eller hundföraren och en person som är okänd. Tredje moment är uppletande av föremål där hunden förhoppningsvis hittar de föremål som lagts ut eller gömts inom ett begränsat område. Du kan sedan tävla i det du föredrar att träna och kan välja mellan sök, patrull, spår och rapport.

När man talar om brukshundar tänker de flesta på tysk schäferhund, rottweiler, dobermann, riesenschnauzer och collie. Detta är de hundraser som var mest vanliga förr men idag har man utökat antalet brukshundraser till betydligt fler. I dag kan man delta i bruks oavsett hundras men som måste vara registrerad i Svenska Kennelklubben. Det finns restriktioner för vissa bruksprov där man endast får tävla med en hund som är en så kallad brukshundras, exempelvis ’skydd’.

Resterande grenar kan majoriteten av hundar träna oavsett ras som ’spår’. En rolig och mycket social gren är ’sök’ där en hund som tycker om att finna gömda personer kommer att glänsa. En fartfylld gren som familjehundar brukar älska är ’rapport’ där de får springa mellan personer hunden känner väl.

Roliga och fartfyllda nya former av hundträning har blivit väldigt populära bland hundägare. En oerhört rolig och sport för både hund och ägare är agility som introducerades i Sverige under 80-talet. Agility är en oerhört snabb sport där hundägaren måste samarbeta med sin hund och visa vägen genom tunnlar, slalompinnar, balansbrädor och hopphinder. Man kan tävla i agility som del av ett lag eller ensam. Tävlingarna är uppdelade i tre klasser beroende på hundens storlek, liten, mellan eller stor.

En annan ny sport är Freestyle som är en stor och populär uppvisningssport i USA men än så länge inte så stor här. Man kan säga att Freestyle ett lydnadsprogram som utförs till musik vilket gör sporten underhållande även för åskådare. Här kan hundägaren själv välja sin musik och göra koreografin själv. Programmet innehåller allt från normala lydnadsmoment till mer fantasirika och påhittiga rörelser.

För hundägare med hundar som älskar bollar är flyball perfekt. Sporten är stafettliknande där två lag tävlar mot varandra på två banor. Banorna innehåller hinder som hunden måste hoppa över för att nå till en låda. Hunden ska trycka på en platta för att skjuta bollen ur lådan, fånga den och springa samma väg tillbaka. Ägaren kan endast styra sin hund med rösten och får alltså inte följa med ut på banan.